Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας


 
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ
 

Κάστρο Ωρεών

Το κάστρο των Ωρεών εντοπίζεται στο ανατολικό πέρας της σημερινής πόλης των Ωρεών. Ο λόφος πάνω στον οποίο έχει οικοδομηθεί, φτάνει το ύψος των 30μ. και φαίνεται να είναι τεχνητός, αποτέλεσμα της αλλεπάλληλης κατοίκησης από την πρωτοελλαδική τουλάχιστον περίοδο μέχρι και τους νεότερους χρόνους.

Το κάστρο των Ωρεών χρονολογείται στους μεσοβυζαντινούς χρόνους (11ος μ.Χ. αιώνας) και είναι θεμελιωμένο πάνω στην ακρόπολη της κλασικής εποχής (4ος αι. π.Χ.). Είναι γνωστό από τη δράση του καρυστινού ιππότη Λικάριου, ο οποίος κατέλαβε το κάστρο το 1275μ.Χ. και το χρησιμοποίησε ως ορμητήριο κατά των Φράγκων, ενώ στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε από τους Οθωμανούς ως χώρος κατοίκησης.

Η διαμόρφωση και η πορεία του ΒΔ τμήματος των τειχών του 4ου αι. π.Χ. φανερώνει ότι η είσοδος εντός του περιβόλου πρέπει να εξασφαλιζόταν από πύλη, η οποία θα βρισκόταν στις δυτικές κλιτύες του λόφου, όπου το πρανές παρουσιάζει ηπιότερη κλίση. Μεταξύ της πύλης και του αιγιαλού, εκτείνονται σε βάθος 40εκ έως και 2μ. τα οικιστικά κατάλοιπα, αλλά και τμήματα δύο δρόμων, που ανασκάφηκαν σταδιακά κατά τη διάρκεια των τελευταίων 40 χρόνων.

 

 

Εισιτήρια
Ελεύθερη είσοδος

Επικοινωνία
Εφ.Α.Ευβοίας, Αρεθούσης και Ι.Κιαπέκου, Χαλκίδα Τ.Κ. 34133
τηλ.+30 2221022503, fax +30 2221022402

 


 
 
 

-- Επιστροφή στους Αρχαιολογικούς χώρους --