Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας


 
ΜΟΥΣΕΙΑ
 

Διαχρονικό Μουσείο Χαλκίδας "Αρέθουσα"

Το νέο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης στεγάζεται σε βιομηχανικό κτήριο των αρχών του 20ου αιώνα, την οινοπνευματοποιία με την επωνυμία “Αρέθουσα Α.Ε.”, που σταμάτησε να λειτουργεί το 1980 και αποτελεί κηρυγμένο μνημείο πολιτισμικής κληρονομιάς. Δίπλα σε αυτό, σε σύγχρονο κτήριο, στεγάζονται τα γραφεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας. Η περιοχή που φιλοξενεί το Μουσείο (συνοικία Αγίου Στεφάνου) βρίσκεται πλησίον του λιμένος της Χαλκίδας των κλασικών - ρωμαϊκών χρόνων, και στην ευρύτερη περιοχή έχουν εντοπιστεί αρχαία δημόσια κτήρια, βιοτεχνικές και λιμενικές εγκαταστάσεις. Το παλαιό εργοστάσιο Αρέθουσα ανηγέρθη το 1902 για λογαριασμό της εταιρείας των αδερφών Ζάχου και του Χ. Δαβούρτζικα. Λειτούργησε κυρίως ως οινοπνευματοποιείο - ποτοποιείο, αλλά και ως παγοποιείο. Το εργοστάσιο χωροθετήθηκε έξω από τα τότε όρια της πόλης, σε μια αδόμητη περιοχή, που για πολλές δεκαετίες υπήρξε το βιομηχανικό προάστιο της Χαλκίδος, προκειμένου να γειτνιάζει με τη θάλασσα και με τον κάμπο του Λήλαντα όπου παραγόταν η πρώτη ύλη του: η σταφίδα.

Σήμερα είναι ανοιχτά στο κοινό μόνο ο μουσειακός χώρος και το εισαγωγικό τμήμα της μόνιμης έκθεσης. Η μόνιμη έκθεση, η δημιουργία της οποίας βρίσκεται εν εξελίξει, παρουσιάζει αντικείμενα από όλη την Εύβοια και Σκύρο, που σχολιάζουν επιλεγμένες πτυχές της ιστορίας τους μέσα από μία δυναμική κοινωνική ερμηνεία σημαντικών, διαχρονικά, ζητημάτων.Ο επισκέπτης εισάγεται στο χώρο και το χρόνο με την ανάδειξη δύο τόπων που έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον διαχρονικά : το φαινόμενο του Ευρίπου στη Χαλκίδα και τα θερμά λουτρά στην Αιδηψό. Η έκθεση αναλύεται σε τέσσερις θεματικές ενότητες- την πολιτειακή οργάνωση, την οικονομία, τη θρησκεία και την έννοια της πολιτισμικής ταυτότητας, στο πλαίσιο των οποίων αναλύονται ορισμένα ειδικά θέματα που αναδεικνύουν τον ιδιαίτερο ρόλο της Εύβοιας και την διαφοροποιούν από κάθε άλλη περιοχή του ελλαδικού χώρου- Λευκαντί, Αποικισμός-Αλφάβητο, Νεγροπόντε-Εγριμπόζ, Ληλάντιο πεδίο, Παλαμάρι, Αυλίδα. Τα εκθέματα προέρχονται από όλη την Π.Ε. Εύβοιας και καλύπτουν χρονολογικά όλες τις πολιτισμικές εποχές, από την Παλαιολιθική περίοδο μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα. Στόχος του νέου περιφερειακού διαχρονικού μουσείου της Εύβοιας είναι να αποτελέσει σημείο συνάντησης και αναφοράς, ένα χώρο έρευνας για θέματα ιστορίας και αρχαιολογίας των δύο νησιών και να αναδείξει την εποχή του αποικισμού (8ος αι. π.Χ.), με τη μεταφορά του ευβοϊκού αλφαβήτου στη Δύση.

Προς το παρόν, λειτουργεί η εισαγωγική αίθουσα με τα κάτωθι εκθέματα:

-Σύμπλεγμα Θησέα και Αντιόπης από τον Ναό του Δαφνηφόρου Απόλλωνος στην Ερέτρια (αντίγραφο)
-Αγγεία από την Μάνικα της Χαλκίδας που χρονολογούνται στην 3η-2η χιλιετία και φέρουν διακόσμηση σπείρας
-Κορμός αγάλματος, πιθανόν του Ποσειδώνος, που ανασύρθηκε από την θάλασσα στην περιοχή του Ευρίπου
Επίσης, εκθέματα από την Αιδηψό:
-Ανάγλυφο με τα σύμβολα του Ηρακλή
-Επιτύμβια στήλη του ναυτικού Διογενιανού, που καταγόταν από τη Νικομήδεια της Βιθυνίας
-Επιτύμβια στήλη του ιατρού Λυκούργου
-Κεφαλή γενειοφόρου ανδρός που χρονολογείται τον 3ο αι. μ.Χ.
-Άγαλμα γυναικός ρωμαϊκής εποχής

Επιπροσθέτως, έχει ήδη τοποθετηθεί στον χώρο βοτσαλωτό δάπεδο από ελληνιστική οικία της Ερέτριας, στο οποίο εικονίζεται ο Τρίτωνας να παλεύει με το μυθικό τέρας τη Σκύλλα.

Παραλλήλως, εκτίθεται αφιέρωμα στον αποικισμό και το ταξίδι του Ευβοϊκού αλφαβήτου στη Δύση, όπου μετατράπηκε με τον χρόνο στο γνωστό μας λατινικό αλφάβητο.

Τέλος, υπάρχει αφιέρωμα στην ιστορία του κτηρίου, από την κατασκευή του ως εργοστασίου έως την ανακαίνισή του και τη λειτουργία του ως μουσείο.

 

Εισιτήρια
Ελεύθερη είσοδος


Ώρες λειτουργίας: Δείτε εδώ


Επικοινωνία
Αρεθούσης και Ι.Κιαπέκου, Χαλκίδα Τ.Κ. 34133
τηλ.+30 2221022503, fax +30 2221022402

 
 
 

-- Επιστροφή στα Μουσεία --