Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας


 
ΜΝΗΜΕΙΑ
 

Ιστορικό Κέντρο - Ιερός ναός Αγ. Παρασκευής

Ο ναός της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται στο σημερινό ιστορικό κέντρο της Χαλκίδας, στην περιοχή «Κάστρο», απέναντι από την «οικία Βαΐλου». Ανήκει στον τύπο της τρίκλιτης ξυλόστεγης βασιλικής, με θολοσκέπαστα το Ιερό Βήμα και τα δύο παρεκκλήσια εκατέρωθεν αυτού, καθώς και με κωδωνοστάσιο πάνω από το βόρειο παρεκκλήσι. Ο ναός ανάγεται στην περίοδο της λατινοκρατίας, τον 13ο αιώνα, και ταυτίζεται με το καθολικό της μονής των Δομινικανών.
Το μνημείο που διατηρεί την αρχική μορφή του 13ου αιώνα, πλην διορθωτικών επεμβάσεων που έγιναν μετά από καταστροφικούς σεισμούς, έχει θεμελιωθεί στη θέση παλαιότερου κτίσματος του 6ου αιώνα, από το οποίο διατηρούνται οι κιονοστοιχίες του κλίτους. Συνιστά εξαιρετικό δείγμα ώσμωσης δυτικών και βυζαντινών αρχιτεκτονικών μορφών και οικοδομικών τεχνικών.

Η κεντρική αψίδα είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του ναού, χάρη στον εξαιρετικά περίτεχνο γλυπτό της διάκοσμο, ενώ εξαιρετικής σημασίας είναι η δίρριχτη στέγη του κεντρικού κλίτους που μεταφέρθηκε από την Βενετία και διατηρείται σχεδόν άθικτη στη θέση της.-όμοιας τεχνικής με την στέγη στο Palazzo Ducale.

Στο βόρειο παρεκκλήσι, όπου βρίσκεται ο τάφος του ενετού αξιωματούχου Pietro Lippomano (+1397), σώζονται τοιχογραφίες του 14ου αιώνα στις οποίες συνδυάζονται εικονογραφικά και τεχνοτροπικά στοιχεία από τη βυζαντινή και την ευρωπαϊκή τέχνη.
Την περίοδο της Τουρκοκρατίας ο ναός μετατράπηκε σε τζαμί. Με την απελευθέρωση της Χαλκίδας το 1833, οναός επανέρχεται στην Χριστιανική λατρεία και αφιερώνεται στην προστάτιδα της πόλης Αγία Παρασκευή.

 

Εισιτήρια
Ελεύθερη είσοδος


Ώρες λειτουργίας:
Ωράριο λειτουργίας του ναού.

Επικοινωνία
Εφ.Α.Ευβοίας, Αρεθούσης και Ι.Κιαπέκου, Χαλκίδα Τ.Κ. 34133
τηλ.+30 2221022503, fax +30 2221022402


 
 

-- Επιστροφή στα Μνημεία --