Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας


 
ΜΝΗΜΕΙΑ
 

Πύργος Βασιλικού

Ο μεσαιωνικός πύργος του Βασιλικού σώζεται ακέραιος στο ΒΔ τμήμα του ομώνυμου οικισμού, σε στρατηγική θέση κοντά στις όχθες του ποταμού Λήλα. Πρόκειται για ένα ογκώδες, τετράγωνης κάτοψης κτίσμα, τυπικό δείγμα της αμυντικής αρχιτεκτονικής στην Εύβοια κατά την περίοδο της Λατινοκρατίας.

Ο πύργος λειτουργούσε ως έδρα του φεουδάρχη και αποτελούσε το οικονομικό κέντρο μιας ευρύτερης περιοχής, όπου οι υποτελείς του καλλιεργούν τη γη, διαβιώνοντας σε χωριά. Εσωτερικά διαρθρώνεται σε τρία επίπεδα : αποθηκευτικός χώρος στο ισόγειο και χώροι διαμονής στον πρώτο και δεύτερο όροφο, όπου διατηρούνται το τζάκι, προσκυνητάρι με τοιχογραφία της Παναγίας Βρεφοκρατούσας και αποχωρητήριο-καταχύστρα. Ο πύργος στέφεται με επάλξεις με διχαλωτή απόληξη. Η είσοδος βρίσκεται υπερυψωμένη στο επίπεδο του πρώτου ορόφου και η πρόσβαση στον πύργο γινόταν με ξύλινες κλίμακες.

Το μνημείο αποκαταστάθηκε πλήρως (Γ΄ΚΠΣ 2006-2010) και είναι επισκέψιμο, ενώ έχει οργανωθεί φωτογραφική έκθεση και διαδραστικό πρόγραμμα που δίνουν στον επισκέπτη την δυνατότητα να γνωρίσει την μεσαιωνική Εύβοια.

 

Εισιτήρια
Ελεύθερη είσοδος


Ώρες λειτουργίας:
Επισκέψιμο κατόπιν συνεννόησης με την Εφ.Α. Ευβοίας

Επικοινωνία
Εφ.Α.Ευβοίας, Αρεθούσης και Ι.Κιαπέκου, Χαλκίδα Τ.Κ. 34133
τηλ.+30 2221022503, fax +30 2221022402


 
 

-- Επιστροφή στα Μνημεία --