Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας


 
ΜΝΗΜΕΙΑ
 

Θαλάσσιος χώρος Αρτεμισίου (Ναυάγιο Ελληνιστικών χρόνων)

Το Αρτεμίσιο είναι το βορειότερο σημείο της Εύβοιας με κομβική γεωγραφική θέση καθώς ελέγχει την είσοδο από το Αιγαίο στον Παγασητικό, το Μαλιακό και τον Ευβοϊκό κόλπο. Το ακρωτήριο είναι γνωστό από το μεγάλο ιστορικό γεγονός της ναυμαχίας του Αρτεμισίου, που έλαβε χώρα τον Αύγουστο του 480 π.Χ. μεταξύ των Ελλήνων και των Περσών.

Στην περιοχή οι αρχαιολογικές ενδείξεις μαρτυρούν κατοίκηση από τη νεολιθική μέχρι την ύστερη αρχαιότητα. Από τις ιστορικές πηγές πληροφορούμαστε την ύπαρξη του Ιερού της Άρτεμιδος Προσηώιας, η θέση του οποίου εντοπίστηκε στον λόφο του Αγίου Γεωργίου στο Πευκί, μετά την εύρεση επιγραφής στο χώρο του κτήματος μεγαλογαιοκτήμονα της περιοχής Wild, η οποία ανακαλύφθηκε από τον γερμανό αρχαιολόγο Lolling στα τέλη του 19ου αι. και αναφέρεται στο ιερό.

Σημαντικά στοιχεία για την περιοχή δίνει και η επιγραφή του Αρτεμισίου, που αναφέρει τα ονόματα 17 ευβοϊκών δήμων, από τους οποίους, όμως, κανένας δεν έχει ταυτισθεί ακόμη με συγκεκριμένη θέση στη βόρεια Εύβοια.

Τα σημαντικότερα όμως ευρήματα προήλθαν από τη θάλασσα του Αρτεμισίου και συγκεκριμένα από το ναυάγιο πλοίου που χρονολογείται τον 2ο ή αρχές του 1ου αι. π.Χ. Πρόκειται για δύο περίφημα χάλκινα αγάλματα τον λεγόμενο «Θεό του Αρτεμισίου» και τον «Μικρό Ιππέα», τα οποία ανελκύστηκαν τμηματικά από το 1926-1936 και αποτελούν δύο από τα κυριότερα εκθέματα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και κυρίως από τα σημαντικότερα ενάλια ευρήματα, που προέρχονται από ναυάγιο ανάλογης αξίας με αυτό των Αντικυθήρων.

 

Επικοινωνία
Εφ.Α.Ευβοίας, Αρεθούσης και Ι.Κιαπέκου, Χαλκίδα Τ.Κ. 34133
τηλ.+30 2221022503, fax +30 2221022402 

Σύνδεσμος
http://odysseus.culture.gr/h/3/gh352.jsp?obj_id=11721
http://odysseus.culture.gr/h/2/gh251.jsp?obj_id=11741


 
 

-- Επιστροφή στα Μνημεία --